Brood moet zingen

Hier volgt een korte toelichting over het brood. Iets over de ingrediënten en het maakproces. Wat er in elk geval nooit in zit zijn broodverbeteraars, chemicaliën, zoetstof of andere kunstmatige stimuli. Het motto, brood moet zingen... dat verwijst naar het moment dat het brood net uit de oven komt. Een goedgebakken brood maakt een karakteristiek knisperend geluid. Dit wordt door bakkers het zingen van het brood genoemd.

bakkerij-amadeus

Frans Landbrood 

Dit is ons signatuur brood. Een brood voor elke maaltijd. Lang houdbaar en geschikt om Franse toast mee te maken. Volledig schatplichtig aan de Frans traditie. 80% wit tarwemeel (uit Frankrijk), licht volkoren, 20% roggedesem, 75% water en 2% Frans zeezout. Lange rijs: 16-24 uur.

Meerzadenbrood

Dit is een brood dat wat meer grondstoffen bevat. De zaden mix geeft het brood extra smaak. Het bevat gewoonlijk lijnzaad, haver, pompoenpitten, zondebloempitten en sesamzaad. Verder 50% T65 bloem, 20% gebuild tarwemeel, 30% volkoren tarwemeel, 30% tarwedesem, 75% water en 2% Frans zeezout.

Speltbrood

Het speltbrood is een klassiek gezond desembrood. Soms geschikter voor mensen met glutenintolerantie. Het bestaat uit 60% speltbloem en 40% volkoren speltmeel (afkomstig van De Commandeursmolen), 20% tarwedesem, 70% water en 2% Frans zeezout. Lange rijs:16-24 uur.

Baguette

Naar Franse stijl. Gemaakt met een tarwebloem (Tradition Francaise T65) met een beetje zemel. Verder wordt er onder de Franse stijl meestal verstaan een vertraagd rijsproces met een fractie van gist. Door de lange tijd vermeerdert dit gist zich en wordt het deeg steeds sterker van smaak. Verder water en zout. Zeer lange rijs, 48 uur.

Russello

De joker in het broodassortiment. Bakkerij Amadeus brengt een hommage aan de Italiaanse broodcultuur. Meer specifiek die van Sicilië. Een oergraan, harde tarwe, Rusello genaamd. Direct afkomstig uit de molen Di Raimondo, Sicilië. Gele kruim en een zoete ondertoon. Staat echt op zichzelf in dit assortiment. Gemaakt met een poolish van een snufje gist. Dit garandeert een unieke smaak die het meel heeft. Zuurdesem zou deze teveel verstoren. Water en zout. Rijstijd, tenminste 16 uur.

Volkorenbrood

Een grof volkoren brood mag niet ontbreken in een zuurdesembakkerij. Anders dan een vloerbrood blijft het volkorenbrood langer mals omdat het in een bus gebakken wordt. Het bevat ruim 55% volkoren tarwemeel, 45% T65, 20% tarwedesem, 75% water en 2% Frans zeezout. Lange rijs: 16-24 uur.

Zoet

Als er zoet deeg of beslag gemaakt wordt, wordt dit meestal gedaan met wit tarwebloem van een Frans ‘red label’, zo organisch mogelijk geproduceerd. 

© Copyright 2023. Bakkerij Amadeus